Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

WZC Jacky Maes

Plaats Bredene, België
Tijdslijn 2014 - 2022

vervangingsnieuwbouw van een woonzorgcentrum

Intro

Deze vervangingsnieuwbouw van een woonzorgcentrum verzoent huiselijkheid en zorgbehoefte met de economische realiteit van de uitbating. Een dubbel kruismodel voor beperkte loopafstanden en optimaal overzicht, wordt op speelse wijze vormgegeven, met referenties naar typische huizenrijen en het dorpsgevoel. De harmonieuze vormentaal zoekt kleinschaligheid en intimiteit.

Lees meer
Klant(en)
  • OCMW Bredene
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
160 bedden

Verhaal

De kamermodulering wordt veruitwendigd in de gevel, wat zorgt voor een levendig maar harmonieus geheel.

Senior bredene jackymaes phase1 IMG 9146 b web

Het nieuwe WZC Jacky Maes vervangt een verouderd rusthuis in Bredene. Het ontwerp gaat uit van kleinschalig wonen, waarbij op verschillende manieren interactie met de omgeving wordt gestimuleerd. Ontwikkeld vanuit een logisch organigram, is ook rekening gehouden met de economische dimensie van de uitbating en de realistische inzetbaarheid van het personeel.

Kleinschalig wonen

De kamermodulering wordt veruitwendigd in de gevel, wat zorgt voor een levendig maar harmonieus geheel. Vier soorten baksteen creëren een kleinschalige indruk, waarbij “huizenrijen” of vleugels een dorp vormen. Transparante volumes koppelen de huizenrijen en optimaliseren het contact met de buitenwereld.

Interactie

Het woonzorgcentrum blijft een compact geheel, waardoor extra ruimte vrijkomt voor groen, openbare ruimte en parking. Daarbij is de site grotendeels autoluw, voor een betere doorwaadbaarheid van fietsers en voetgangers. Het inkomplein moet fungeren als ontmoetingsplaats en kan dan ook ingezet worden voor evenementen.

Op het plein sluit het dienstencentrum aan, met een cafetaria en polyvalente ruimtes. In een open transparant volume, staan deze ook ter beschikking van de gemeenschap.

Andere ontmoetingsplaatsen zijn een petanqueveld, moestuintjes op hoogte en geurtuinen.

Logische opbouw

Een publieke straat in de sokkel van het gebouw bevat gemeenschappelijke en publieke functies. De leefruimtes daarentegen zijn ingeplant op rustige plekken in de leefgroepen, weg van de logistieke en bezoekersstromen. De prikkelarme leefruimtes zijn opgevat als aaneengeschakelde, kleinere, intieme huiskamers, die herinneren aan het vroegere huis.

De leefruimtes liggen centraal per 4 omringende leefgroepen, met verpleegposten en ondersteunende diensten vlakbij. Dit dubbele kruismodel beperkt de loopafstanden en zorgt voor optimale overzichtelijkheid, een cruciale factor in de inzetbaarheid van personeel.

Met dit ontwerp beschikt Bredene vanaf 2022 over een woonzorgcentrum dat het comfort van de bewoner centraal stelt, zonder de economische factoren van de uitbating uit het oog te verliezen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs