WZC Maria ter Ruste

Plaats Zwevezele, België
Tijdslijn 2013 - 2018

ontwerp en realisatie van een nieuw woonzorgcentrum

Intro

Dit nieuwe woonzorgcentrum vervangt een verouderd rusthuis. Een transparante plint met publieke functies verbindt het nieuwe WZC met de omliggende woonwijk met school. De achterliggende woonvleugels omsluiten een patio die volop daglicht introduceert in de kamers en leefruimtes. Het nieuwe WZC wijkt een stuk terug van de straat en omringt zich met een groene rand met ruimte voor zachte mobiliteitsassen.

Lees meer
Klant(en)
  • Zorggroep GVO
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
90 bedden
7570 m²

Verhaal

Met dit project benadrukt VK een kleinschalige huiselijkheid die de bewoners een vertrouwde omgeving biedt binnen een groter geheel.

De woonzorggroep Gastvrij Omgeven schreef een wedstrijd uit voor een nieuw woonzorgcentrum en 14 assistentiewoningen in Zwevezele. VK overtuigde de jury met een mensgerichte zorgvisie in een hedendaagse en huiselijke vormgeving.

Als beginsel staat VK voor ouderenzorg midden in de gemeenschap. Het terrein in Zwevezele sluit daar helemaal op aan door zijn ligging in een gebied met een school, cultureel centrum en bejaardenwoningen. VK vergroot de interactie met de omgeving maximaal door het terrein te doorsnijden met een fiets- en voetgangerspad.

Links van het pad is een parking, die ook een pleinfunctie kan hebben. De open ruimte kan gebruikt worden voor buurtfeesten, zomermarkten, ... en zo gemeenschap en de woonzorgbewoners naar elkaar toe brengen.

Rechts is de woonzone met een patio vooraan. Dit zorgt voor een beschermde buitenruimte, voor zichten vanuit het gebouwen en het brengt ook licht binnen. Voor de patio, op het gelijkvloers aan de straatzijde, liggen de publieke functies in een transparante sokkel. De woonvertrekken en leefruimtes liggen achter de patio, omgeven door groen.

Een doorsteek naar bestaande assistentiewoningen en de publieke functies vanuit het woonzorgcentrum, splitst de patio in twee buitenruimtes. Tegelijk wordt iedere etage ook in tweeën gedeeld, met een leefgroep aan elke kant van de doorsteek - 16 bedden per leefgroep. Centraal liggen telkens een keuken, met eet- en zitruimtes. Deze laatste worden ook geïntegreerd op het einde van iedere circulatie-as, met zichten naar buiten.

Uiteraard worden ook hier duurzame principes toegepast, onder ander via freecooling, daglichtsturing, frequentiesturing van circulatiepompen, recuperatie van restwarmte, …

Met dit project benadrukt VK een kleinschalige huiselijkheid die de bewoners een vertrouwde omgeving biedt binnen een groter geheel.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs