WZC Mariatroon

Plaats Dendermonde, België
Tijdslijn 2008 - 2015

vervangingsnieuwbouw van een woonzorgcentrum

Intro

Deze vervangingsnieuwbouw moest ingepast worden in een dicht stedelijk weefsel. Het woonzorgcentrum vormt daarbij een gedifferentieerde zorgcampus, samen met de serviceflats Ter Monde en het psychiatrisch verzorgingstehuis Leilinde - ook ontworpen door VK Architects & Engineers. Witte uitkragende elementen duiden de leefruimtes aan, en doorbreken het gevelvlak op een speelse manier.

Lees meer
Klant(en)
  • Broeders van Liefde
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
108 bedden
7250 m²

Verhaal

De leefruimtes worden geaccentueerd in de gevel door uitkragende volumes, wat het gebouw een speelse en kleinschalige indruk geeft.

In het centrum van Dendermonde heeft een vervangingsnieuwbouw gezorgd voor een nieuw elan en een gediversifieerd zorgaanbod van het woonzorgcentrum Mariatroon. Het nieuwe woonzorgcentrum beschikt over 108 woongelegenheden, waaronder 5 plaatsen voor personen met Huntington.

Het woonzorgcentrum heeft een L-vormige grondplan, waarbij een lager volume aansluit. Het lagere volume huisvest een polyvalente zaal en cafetaria. In het scharnierpunt van de 'L' bevinden zich het trappenhuis en de liftkokers.

De kamers bevinden zich voornamelijk in het langgerekte volume, gegroepeerd in 8 leefeenheden van 12 bewoners. Per leefgroep is een leefruimte voorzien, met kitchenette en opgesplitst in een zithoek en een eethoek. Daarbij zijn de leefruimtes niet afgescheiden van de gang - de gang loopt er gewoon in over. Per leefgroep hebben de muren en vloer ook een andere kleur, om de herkenbaarheid te bevorderen.

Tussen elke 2 leefgroepen in zijn de verpleegondersteunende functies ondergebracht: verpleegpost, badkamer, polyvalente ruimte ... Daarnaast zijn per afdeling nog een polyvalente rustkamer en een gastenkamer voorzien. De sterk geïsoleerde rustkamer met camerabewaking kan tijdelijk dienen voor bewoners die intensief medisch begeleid moeten worden, of storend gedrag vertonen - zoals bij progressief evoluerende dementie. De gastenkamer laat de familie van een bewoner toe ongestoord van gedachten te wisselen, of er te overnachten wanneer de gezondheid van de bewoner achteruit gaat.

De gemeenschappelijk functies zijn gegroepeerd rond een grote inkomhal, wat zorgt voor een levendig plein. De maximaal beglaasde gevel legt een link met de buitenomgeving, en vergroot de leesbaarheid van het gebouw. Daarenboven worden de leefruimtes geaccentueerd in de gevel door uitkragende volumes, wat het gebouw een speelse en kleinschalige indruk geeft.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs