WZC Sint-Vincentius

Plaats Avelgem, België
Tijdslijn 2008 - 2016

verbouwing en uitbreiding woon- en zorgcentrum

Intro

Het verouderde rusthuis Sint-Vincentius is grondig vernieuwd om het comfort van de bewoners sterk te verbeteren. Bestaande tweepersoonskamers werden omgebouwd tot eenpersoonskamers, terwijl bestaande eenpersoonskamers werden verruimd. Een uitbreiding met dagverzorgingscentrum en centrum voor kortverblijf verruimt het aanbod. Door een uitgekiende fasering kon het rusthuis in gebruik blijven tijdens de ingrijpende werken.

Lees meer
Klant(en)
  • WZC Sint-Vincentius
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
95 bedden
6983 m²

Verhaal

Aangezien het zorgcentrum in gebruik bleef tijdens de bouwwerken, met behoud van de totale capaciteit, werd een uitgekiende fasering ontwikkeld.

Het vroegere centrum telde 2 verdiepingen en bestond uit 3 volumes. Gebouwd in 1990 en uitgebreid in 1997 en 2000, voldeed het niet meer aan de maatschappelijke eisen. Bovendien voldeed de keuken niet aan de HACCP-normering.

Er is dan ook een ingrijpende verbouwing en uitbreiding gerealiseerd van het woon- en zorgcentrum. VK bouwde alle tweepersoonskamers om tot eenpersoonskamers en de krappe huidige eenpersoonskamers werden verruimd. De leefgroepen werden herschikt tot 6 kleinere eenheden. De kamers worden met een kastenwand opgedeeld in een dag- en nachtgedeelte. Grote raamoppervlakken zorgen voor een maximaal zicht naar buiten en overvloedig daglicht. Voor echtparen kunnen, per afdeling van 14 tot 19 kamers, 2 kamers samengevoegd worden via een mobiele wand. Om de capaciteit te behouden bij deze verruimingsoperatie, moest worden uitgebreid: voor de verbouwing startte, werden nieuwe eenpersoonskamers gebouwd. Op het gelijkvloers zijn de gemeenschappelijke functies en de afdeling dementerenden ondergebracht. Deze laatste is afgesloten, maar via een zwerfgang verbonden met een binnenkoer.

Een dagverzorgingscentrum en centrum voor kortverblijf zijn nieuwe toevoegingen op de site. Ten slotte werd de keuken uitgebreid. Aangezien het zorgcentrum in gebruik bleef tijdens de bouwwerken, met behoud van de totale capaciteit, werd een uitgekiende fasering ontwikkeld.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs