Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

WZC Ter Linde

Plaats Gits, België
Tijdslijn 2019 - 2024

uitbreiding en renovatie van een woonzorgcentrum

Intro

Voor een uitbreiding en renovatie van het woonzorgcentrum, had het WZC Ter Linde al een bepaalde piste in gedachten. VK kon aantonen dat een alternatieve piste een betere oplossing bood, ook voor de lange termijn. Het resultaat is een optimalisering van het sociale weefsel. Dat wordt versterkt door de relatie met het aanwezige groen nog meer uit te diepen. Centraal staat het samen wonen, in dit dorp op een rij in het groen.

Lees meer
Klant(en)
  • WZC Ter Linde
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
4350 m²
154 bedden

Verhaal

Het toekomstgericht alternatief van VK focust volop op integratie in de omgeving

WZC Ter Linde investeert in een uitbreiding en renovatie van zijn zorgcampus. Zo moet een bestaande kamervleugel verbouwd worden voor grotere kamers, zonder de bestaande capaciteit te verminderen. Tegelijk zal het woonzorgcentrum uitgebreid worden met 24 erkende kamers. Verder voldoen de inkomzone en polyvalente zaal niet meer. Er is ook nood aan extra parkeerplaatsen, evenwel met behoud van het aanwezige groen.

Een toekomstgericht alternatief op de opdracht

Het woonzorgcentrum voorzag de bijkomende capaciteit in een nieuwe bouwlaag bovenop een bestaande vleugel, die al 2 etages telt. De ontwerpers van VK kiezen een andere weg. Hun toekomstgericht alternatief focust volop op integratie in de omgeving: een nieuw volume in het tuinlandschap, aan de vijverrand.

Dit ‘vijverhof’ neemt de tuin actief op in het woonzorgcentrum, via extra buitenruimtes, een activiteitenpatio, bijkomende daktuinen en terrassen, prachtige zichten, wandelpaden en publieke zones. De flexibele opbouw en invulling laten bovendien toe, in de toekomst het nieuwe volume in te zetten op verschillende manieren.

Sterk sociaal weefsel

Bovendien kunnen de extra parkeerplaatsen onder het nieuwe volume geïntegreerd worden. De voetafdruk van de nieuwbouw wordt gecompenseerd door de huidige verhardingen af te bouwen. Dit maakt de campus tegelijk aangenamer voor de zwakke weggebruiker.

De verschillende bouwdelen en leefgroepen worden aan elkaar geschakeld via een centrale gang als ruggengraat. De horizontale beleving van dit “dorp in rij” zet in op een sterk sociaal weefsel, en stelt zo samen wonen centraal.

Binnen dit opzet is de inkomzone ontworpen als een transparant volume met daktuin: een entiteit met duidelijke identiteit, uitnodigend aan een publiek plein met zonneterras.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs