Over

Woonzorgcentrum Ter Linde in Hooglede (West-Vlaanderen) heeft een capaciteit van 97 bedden. Naast een woonzorgcentrum is er ook een centrum voor kortverblijf. De uitbreiding van het woonzorgcentrum omvat 24 extra kamers en de aanleg van een nieuwe parking.

Uitdaging

De doelstelling van dit project is om een toekomstgericht woonzorgcentrum te ontwerpen dat zich integreert met de naburige omgeving en het sociale weefsel tussen inwoners en bewoners versterkt.

Oplossing

De inkomzone fungeert als transparant volume met daktuin, een publiek plein en een zonneterras. Het aanwezige groen versterkt het gevoel van 'samen wonen'. De afbouw van de bestaande verhardingen verkleinen de ecologische voetafdruk van de nieuwbouw.

Lees in detail

Klant(en)

  • WZC Ter Linde

Architect(en)

  • VK architects+engineers

Locatie

Gits, België

Tijdslijn

2019

2024

Expertise Team(s)

  • Architectuur

  • Technieken

  • Stabiliteit

  • Duurzaam ontwerp

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Masterplanning

  • Reconversion design

  • Bekijk meer...

Het toekomstgericht alternatief van VK focust volop op integratie in de omgeving.

Bert Scheirlynck

senior architect, VK architects+engineers

WZC Ter Linde investeert in een uitbreiding en renovatie van zijn zorgcampus. Zo moet een bestaande kamervleugel verbouwd worden voor grotere kamers, zonder de bestaande capaciteit te verminderen. Tegelijk zal het woonzorgcentrum uitgebreid worden met 24 erkende kamers. Verder voldoen de inkomzone en polyvalente zaal niet meer. Er is ook nood aan extra parkeerplaatsen, evenwel met behoud van het aanwezige groen.

Een toekomstgericht alternatief op de opdracht

Het woonzorgcentrum voorzag de bijkomende capaciteit in een nieuwe bouwlaag bovenop een bestaande vleugel, die al 2 etages telt. De ontwerpers van VK kiezen een andere weg. Hun toekomstgericht alternatief focust volop op integratie in de omgeving: een nieuw volume in het tuinlandschap, aan de vijverrand.

Dit ‘vijverhof’ neemt de tuin actief op in het woonzorgcentrum, via extra buitenruimtes, een activiteitenpatio, bijkomende daktuinen en terrassen, prachtige zichten, wandelpaden en publieke zones. De flexibele opbouw en invulling laten bovendien toe, in de toekomst het nieuwe volume in te zetten op verschillende manieren.

Sterk sociaal weefsel

Bovendien kunnen de extra parkeerplaatsen onder het nieuwe volume geïntegreerd worden. De voetafdruk van de nieuwbouw wordt gecompenseerd door de huidige verhardingen af te bouwen. Dit maakt de campus tegelijk aangenamer voor de zwakke weggebruiker.

De verschillende bouwdelen en leefgroepen worden aan elkaar geschakeld via een centrale gang als ruggengraat. De horizontale beleving van dit “dorp in rij” zet in op een sterk sociaal weefsel, en stelt zo samen wonen centraal.

Binnen dit opzet is de inkomzone ontworpen als een transparant volume met daktuin: een entiteit met duidelijke identiteit, uitnodigend aan een publiek plein met zonneterras.

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love