Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

ZIN

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2018 - 2023

engineering van een nieuwe stadsontwikkeling voor gemengd gebruik

Intro

De WTC I en II torens ruimen plaats voor deze stadsontwikkeling, een combinatie van werken en wonen met een hotel. Circulariteit vormt het uitgangspunt. Tot 95% van het afbraakmateriaal wordt gerecupereerd of gerecycleerd. Daarnaast werd het complex zeer flexibel en toekomstgericht ontworpen. 60% van de energievraag wordt gedekt door een koude-warmteopslag-systeem. Energie-uitwisseling tussen de functies reduceert verder het verbruik.

Lees meer
Klant(en)
  • Befimmo
Architecten
  • 51N4E
  • AUC
  • Jaspers-Eyers Architects
Statistieken
127 appartementen
110000 m²

Verhaal

De basisstructuur voor het gebouw wordt dezelfde voor de verschillende functies en zal zo een grote flexibiliteit bieden.

Offices brussels zin 1 web

De Vlaamse overheid koos na een publieke aanbesteding voor zijn nieuwe kantoren voor het ZIN-project van Befimmo. Het ambitieuze ZIN-project toont een nieuwe manier van werken, op een vernieuwende manier gecombineerd met verschillende andere functies. ZIN telt ongeveer 110.000 m², en omvat 70.000 m² kantoren, 5.000 m² coworking-ruimte, 127 appartementen, 240 hotelkamers en een openbare parking.

In de Noordwijk, waar VK ook engineer was voor iconische torens als Ellypse, Zenith en North Galaxy, herontwikkelt ZIN de WTC I & II-site, en geeft het een nieuw elan aan het stedelijke ecosysteem.

51N4E, Jaspers-Eyers en AUC werden aangeduid voor het architecturaal ontwerp. VK Architects & Engineers staan in voor M&E engineering, fire safety engineering en duurzaamheid. De 3.900 ambtenaren van de Vlaamse overheid zullen werken in ZIN vanaf 2023.

Aanpasbaar bouwen

Ook op vlak van circulariteit wordt de lat hoog gelegd. Het bestaande gebouw wordt maximaal benut. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen blijven behouden. De delen die worden afgebroken krijgen daarna een nieuw leven. Tot 95% van het materiaal en de uitrusting wordt gerecupereerd of gerecycleerd.

Het circulaire denken is niet enkel gestoeld op recupereren en certifiëren, het wordt ook toekomstgericht opgevat op lange termijn. De basisstructuur voor het gebouw wordt dezelfde voor de verschillende functies en zal zo een grote flexibiliteit bieden. ZIN is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag maar kan ook aangepast worden aan de noden van morgen.

Duurzaam ontwerpen

Gebruikerscomfort en duurzaamheid gaan hand in hand. Een intelligente gevel garandeert comfort op een energiezuinige manier. Zonnepanelen aan de buitenzijde zorgen voor energie en bescherming tegen de zon. De opengaande ramen zorgen voor frisse lucht overdag, en een natuurlijke afkoeling ’s nachts.

De daken van het gebouw en de serre worden maximaal voorzien van zonnepanelen. Warmte en koude worden onttrokken uit de grond met een koude-warmteopslag-systeem, wat meer dan 60% van de energievraag dekt. Een uitwisseling van energie tussen de verschillende functies zal het energieverbruik verder reduceren.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs