Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

ZNA Cadix

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2012 - 2018

ontwerp en realisatie van een nieuw regionaal ziekenhuis

Intro

Deze verticale Health Campus bezet een centrale plaats in de stad. Omringd door dokken, een park en de stadskern, vormt ZNA Cadix een sterke aanwezigheid in Antwerpen. Functioneel verankert het ziekenhuis zich in het stedelijk weefsel door het gelijkvloers vrij te geven als publieke zorgboulevard met pleinfunctie. Ook niveau 3 behoort aan het publiek, met een panoramisch terras. Hoog daarboven hebben de patiënten een ruim zicht op de omringende stad en haven.

Lees meer
Klant(en)
  • ZNA
Architecten
  • Robbrecht en Daem architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
65000 m²

Verhaal

Een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers verankert het ziekenhuis in het stedelijk weefsel, met een aantal commerciële invullingen en het ziekenhuisonthaal op het gelijkvloers.

Hospitals antwerpen zna 7 web

Een nieuw centrumziekenhuis moet het zorgaanbod van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) optimaliseren. Een architectuurwedstrijd voor bouwteams moest niet alleen een ontwerp opleveren, maar ook een locatie. Het winnende bouwteam Kairos – VK – Robbrecht & Daem – Bladt Building Engineering – Omgeving stelde een centrale locatie in een groene omgeving voor, tussen Park Spoor Noord, de dokken en de stadskern.

Er is dan ook veel aandacht besteed aan verweving met de omgeving. Gemotoriseerd verkeer wordt geweerd op de site en ondergronds gestuurd, inclusief ambulances en logistiek transport. Een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers verankert het ziekenhuis in het stedelijk weefsel, met een aantal commerciële invullingen en het ziekenhuisonthaal op het gelijkvloers.

Het eigenlijke ziekenhuis begint op niveau +1, met uitzondering van spoed en logistiek op -1 en het onthaal op het gelijkvloers. Het wordt verdeeld in kritische (medische beeldvorming, operatiekwartier, intensieve zorgen en brandwondencentrum) en niet-kritische diensten (dagziekenhuis, moeder en kind, geriatrisch dagziekenhuis). De publieke zorgboulevard krijgt een verlengstuk op niveau +3 via een restaurant en terras - de publieke, beschutte buitenruimte biedt een mooi panorama op de stad.

Van niveau +8 tot +11 volgen de klassieke verpleegeenheden. Verheven boven het stadsgewoel, maar met brede uitkijk op de stad, het park of de dokken - een belangrijke bijdrage tot de healing environment. Bovenop het ziekenhuis zijn de archieven en administratieve functies voorzien.

Het compacte gebouw heeft een kleine voetafdruk en beperkt de loopafstanden binnen de afdelingen. Tegelijk is de verticale circulatie doordacht ontwikkeld, met aparte liften voor de prioritaire medische diensten, voor beddentransport en voor logistiek. Via relatiematrixen zijn belangrijke diensten bovendien aanpalend gemaakt, waardoor liftgebruik tussen deze diensten geminimaliseerd wordt.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs