Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Zorgcampus Alveringem

Plaats Alveringem, België
Tijdslijn 2014 - 2020

uitbreiding woonzorgcentrum met 12 assistentiewoningen, 8 aanleunwoningen en een clusterwoning voor 8 senioren

Intro

WZC Alveringem wordt een campus voor langtijdig wonen. Naast het woonzorgcentrum worden aanleunwoningen, assistentiewoningen en een clusterwoning gerealiseerd voor levenslang wonen op dezelfde site. VK ontwierp eerder het woonzorgcentrum en zorgde met de uitbreiding voor een harmonieus geheel. Door de centrale ligging in het dorp is ook sterk ingezet op interactie met de omliggende gemeenschap.

Lees meer
Klant(en)
  • OCMW Alveringem
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
12 assistentiewoningen
8 bedden
8 bejaardenwoningen

Verhaal

De nieuwe gebouwen zijn volledig gericht op comfortabel, duurzaam en langtijdig wonen.

Model senior alveringem zorgcampus web

Woonzorgcentrum ’t Hoge in Alveringem opende eind 2013 zijn nieuwbouwdeuren. Al snel groeide de wens om het zorgaanbod uit te breiden. VK realiseerde hier – in navolging van het nieuwgebouwde woonzorgcentrum, ook van de hand van VK – een ontwerp met 12 assistentiewoningen, 8 aanleunwoningen en een clusterwoning voor 8 senioren. Die worden eind 2019 in gebruik genomen.

Comfortabel en duurzaam wonen

De nieuwe gebouwen zijn volledig gericht op comfortabel, duurzaam en langtijdig wonen. In de 8 aanleunwoningen werd bijvoorbeeld een duidelijk onderscheid gemaakt tussen dag en nacht. De dagruimte is volledig georiënteerd op de zuidgerichte, gemeenschappelijke tuin terwijl de slaapkamer uitgeeft op de straat. Deze twee functies worden van elkaar gescheiden door de badkamer en berging, die zich centraal in de woning bevinden. Voor de inrichting werd gewerkt met veel gemetste binnenwanden om de verschillende ruimtes duidelijk van elkaar te onderscheiden. Maar er werd ook gekozen voor natuurlijke, lichte en warme materialen die het de inwoners toelaten om de woning volledig naar eigen smaak in te richten.

De 12 assistentiewoningen bevinden zich in een mooi complex met de uitstraling van een residentieel appartementsgebouw. Het geheel telt 2 bouwlagen met elk 6 identieke appartementen die met duurzame materialen ingericht werden. In deze appartementen werd vooral gefocust op ergonomie, zodat de inwoners – die een beroep moeten doen op professionele hulp – het zo comfortabel mogelijk hebben.

Tot slot is er de clusterwoning voor 8 senioren. Dit laag volume met hellend dak is de verbindende schakel tussen het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen. Hier werd gekozen voor een aanpasbare, flexibele gebouwstructuur in functie van veranderende zorgnoden en tendensen. Het geheel herbergt twee clusters met telkens 4 kamers. De transparante tuinkamer, aan het woonzorgcentrum aangebouwd, is een mooie weerspiegeling van de open structuur doorheen gans de campus.

Architecturale eenheid

Een uitbreiding van een bestaand gebouw vereist steeds een harmonieuze uitstraling van het geheel. Dat zie je hier terug in enerzijds de raamverhoudingen maar ook in het gebruik van de materialen. Zo werden de assistentiewoningen opgetrokken in dezelfde baksteen als het woonzorgcentrum. Voor de clusterwoning en de aanleunwoningen werd voor een iets warmer kleurenpallet gekozen dat perfect aansluit bij de donkere kleur van de andere gebouwen.

Maximale integratie in de dorpskern

Voor het bestaande complex werd destijds voor een zeer centrale locatie in het dorp Alveringem gekozen, op wandelafstand van het dorpsplein. De site rondom het huidige woonzorgcentrum was dan ook het perfecte werkveld om een mooie uitbreiding te realiseren en een maximale integratie in de gemeente te bewerkstelligen. De locatie van de nieuwe gebouwen was hier een onderdeel van. Zo bevinden alle nieuwe gebouwen zich aan de rand van de site, gelinkt aan de zorgcampus enerzijds en aan een woonwijk of straat anderzijds.

De ultieme link met de dorpskern en de rest van de gemeente is echter de groene oase. Een mooi landelijk geheel rondom de site waar een fiets- en voetgangersroute doorheen loopt, met een vlotte toegankelijkheid naar eender welk punt in het dorp. Tussen het bestaande woonzorgcentrum en de nieuwe gebouwen ontstond trouwens ook een nieuw binnengebied. Dat werd ingericht als een mooie belevingstuin met een klein petanqueveld, moestuinen op hoogte, een serre, gezellige zitbanken en kleurrijke bloemenperken.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs