Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Zorgcampus Sijsele

Plaats Sijsele, België
Tijdslijn 2009 - 2014

nieuwbouw van een zorgcentrum

Intro

Deze zorgcampus combineert een woonzorgcentrum met zorgflats, assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum met een Sociaal Huis, alles in een groen kader aan de dorpsrand van Sijsele, Damme. Deze mix van functies was bij het ontwerp in 2012 een absolute primeur voor België. Een nieuw aangelegde weg, fietsroute en wandelpad zorgen verder voor de verankering in het dorpsweefsel. Daarnaast was dit een van de eerste WZC met een BEO-veld.

Lees meer
Klant(en)
  • OCMW Damme
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
63 bedden
6760 m²

Verhaal

Door de grote raamoppervlakken wordt dit levendige centrum ook opengesteld naar de omgeving.

Senior sijsele carecampus 7 web

Het OCMW Damme bouwde in de deelgemeente Sijsele een nieuwe zorgcampus met zorgflats, een centrum voor kortverblijf en een Sociaal Huis. Door andere organisaties werd ook een dagcentrum en een aantal aanleunwoningen gebouwd.

VK maakte voor de zorgcampus een ontwerp dat kleinschaligheid uitstraalt via leefgroepen van 8 personen. Omwille van functionaliteit zijn telkens 2 leefgroepen samengevoegd tot verpleegeenheden. Daarbij kunnen ook de leefruimtes van de leefgroepen verenigd worden via een mobiele wand. Een centrale dienkeuken kan makkelijk beide leefruimtes bedienen. De verbindingsgang tussen 2 leefgroepen bevat de gemeenschappelijke voorzieningen (badkamer, bergingen, sanitair, noodtrappen, …) en een verpleegpost. Deze opstelling garandeert een efficiënte werking, zonder dat de bewoner evenwel moet inboeten aan intimiteit.

Deze theoretische benadering is ingeplant in een groene omgeving en concreet uitgewerkt met binnentuinen, balkons, terrassen en gezellige gemeenschappelijke ruimtes, in huiselijke kleuren en materialen. De inkom presenteert een uitnodigende mix van verschillende functies. Dit vormt het dorpsplein van het zorgcentrum, met een cafetaria, bibliotheek, kapsalon en winkel. Door de grote raamoppervlakken wordt dit levendige centrum ook opengesteld naar de omgeving.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs