Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Zuidboulevard

Plaats Waregem, België
Tijdslijn 2010 - 2016

engineering voor een nieuwe stadsontwikkeling

Intro

Op een ruim publiek plein wordt de nieuwe stadsbibliotheek omringd door woonblokken met handelsruimtes. De stadsbibliotheek, half verzonken onder grondniveau, maakt volop gebruik van daglicht en zet geothermie en betonkernactivering in. De onderscheiden zones van de bib, zoals audiovisuele zone en stille leeszaal, liggen in een open plan. Dat vereiste akoestisch innovatieve ingrepen, temeer door het aanwezige zichtbeton voor de betonkernactivering.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Waregem
Architecten
  • Goedefroo & Goedefroo
  • Robbrecht en Daem architecten
Statistieken
58
12500 m²

Verhaal

De nieuwe bibliotheek is tot 3 maal zo groot als de vorige, met integratie van een maximum aan groene technieken.

Residential waregem zuidboulevard 7 web

Een ingrijpende verbouwing heeft het centrum van Waregem sterk vernieuwd. Het oude rusthuis is vervangen door een stedelijke ontwikkeling, die plaats biedt aan een openbare bibliotheek, appartementen, handelsruimtes en een ondergrondse parking. Deze stedenbouwkundige ingreep is verbonden met de retailzone “Het Pand” via een wandelboulevard.

De site is grotendeels eigendom van het OCMW Waregem en werd aangepakt binnen een publiek-privaat samenwerkingsverband.

De nieuwe bibliotheek is tot 3 maal zo groot als de vorige, met integratie van een maximum aan groene technieken. Zo wordt de basisverlichting voorzien door de 4 beglaasde gevels en noordgerichte daklichten. Voor klimatisatie worden geothermie en betonkernactivering ingezet.

De bibliotheek beschikt ook over een leescafé en polyvalente ruimte, die afzonderlijk – dus ook na openingsuren – gebruikt kunnen worden.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs