thumb image

VK Architects & Engineers – POLO Architects – ECOREM ontwerpen masterplan voor Vietnamese Universitaire zorgcampussen

Context

Het Vietnamese Ministerie van Volksgezondheid wil universele dekking van gezondheidszorg (UHC) bereiken, en vooruitgang boeken met betrekking tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Asian Development Bank (ADB) helpt bij deze doelstellingen via zijn Health Human Resources Sector Development Program – phase 2, een technische ondersteuning met focus op de bestendige aanvoer van competente en gekwalificeerde gezondheidswerkers.

Centraal in dit programma is de ondersteuning bij het opleveren van bijkomende campussen voor de twee voornaamste medische universiteiten van Viëtnam – Hanoi Medical University in het noorden, en Ho Chi Minh City University of Medicine and Pharmacy in het zuiden.

Deze twee oude universiteiten barsten uit hun voegen op hun binnenstedelijke terreinen, en willen buiten de stad nieuwe campussen creëren voor hoogstaande onderwijsfaciliteiten. Met ruimte om in de toekomst een groot gamma aan gezondheidsvoorzieningen te ontwikkelen, die evolueren tot biowetenschappelijke parken op internationale schaal. Het programma van ADB zal voor de eerste faciliteiten op deze nieuwe campussen het Ministerie van Volksgezondheid en de twee universiteiten ondersteunen in het ontwikkelen van de masterplannen en de ontwerpen.

VK Architects & Engineers – POLO Architects – ECOREM, de winnende combinatie

Voor de kandidaatstelling van deze opdracht stelde VK een evenwichtig team samen. VK Architects & Engineers en POLO Architecten brengen de expertise aan voor masterplanning, het ontwerp van onderwijs- en gezondheidszorginstellingen, met academische ondersteuning door experten van UZ Leuven en KU Leuven. ECOREM is de milieu-expert van het team. Het Belgische team weet zich ter plaatse sterk vertegenwoordigd door de Vietnamese vestigingen van VK Vietnam en Ecorem-AIEI Vietnam. In zijn geheel omvat dit team alle nodige knowhow en ervaring voor deze opdracht. In februari kende ADB de opdracht toe aan ons team.

Snel schakelen

De ambities zijn niet min. Binnen een tijdsbestek van slechts 3 maanden zullen onze experten een masterplan ontwerpen voor beide campussen. Een huzarenstuk waarvoor de perfect complementaire expertise van alle partners vereist is. POLO Architects is vertrouwd met de context in Hanoi en deed in het verleden al aanbevelingen inzake masterplanning voor de lokale universitaire overheden. VK Architects & Engineers werkt ondertussen al enkele jaren voor het Ministerie van Volksgezondheid, ontwierp vanuit zijn Belgische en Vietnamese kantoren de bijkomende campussen van de ziekenhuizen Bach Mai en Viet Duc, en volgt momenteel de werf van beide op. Ecorem en zijn lokale partner tenslotte hebben veel ervaring in het leveren van hun milieu-specialisatie in Vietnam.

Smart campus

De opdracht vangt aan meteen na het Vietnamese nieuwjaar (TET) en moet in een masterplan uitmonden tegen eind mei. VK Architects & Engineers -POLO Architects – ECOREM zet sterk in op het concept van een “smart health campus”, een afgeleide van Smart City en een garantie op goeie connecties met de omgeving, zowel virtueel als fysiek. Daartoe worden eerst alle nodige data verzameld om tot een pre-feasibility study te komen, gevolgd door een conceptueel ontwerp van een bouwbare, digitale hoogstaande gezondheidscampus.

Urbanisme, onderwijs en gezondheidszorg zullen finaal samenkomen in twee gloednieuwe campussen in de metropolen van Vietnam, Hanoi en Ho Chi Minh City. Daarmee ondersteunt België het Vietnamese Ministerie van Volksgezondheid en draagt het bij tot de verdere uitbouw en professionalisering van de gezondheidszorg en het academisch onderwijs in Vietnam.