thumb image

Werf Barco schiet goed op

Het internationale technologie-bedrijf Barco investeert fors in eigen land. In Kortrijk verrijst het nieuwe hoofdkwartier uit de grond. Vooral het ronde hoofdgebouw (diameter 75 meter), de blikvanger van de site, is al duidelijk herkenbaar. VK Architects & Engineers staat in voor de volledige engineering (stabiliteit en speciale technieken) van het ontwerp van Jaspers-Eyers, dat wordt gerealiseerd binnen een bouwteam.

Het nieuwe hoofdkwartier moet het visitekaartje worden van het technologiebedrijf. Het ronde hoofdgebouw zal dan ook verschillende geavanceerde multimedia-toepassingen bevatten, met een auditorium bruikbaar als bioscoop en demonstratieruimtes voor audiovisuele toepassingen, naast het onthaal, open ontmoetingsruimtes, kantoorruimte en het personeelsrestaurant. De vrije ruimte fungeert als atrium, 5 niveaus hoog.

De atypische vorm van dit atrium zorgt voor de nodige uitdagingen naar akoestisch comfort. VK’s experts acoustical engineering  berekenden alle relevante parameters met behulp van simulaties, om gepaste oplossingen te kunnen voorstellen.

Ook VK’s experts fire safety werden ingeschakeld voor dit project. De evacuatiewegen van het ronde volume lopen doorheen het atrium, en dat vroeg een specifieke aanpak. Een combinatie van rookgordijnen, sprinklers en een mechanische RWA-installatie zorgen voor een veilige evacuatie onder alle omstandigheden  –  met een minimale architecturale impact. VK gaf ook de nodige input voor de afwijkingsaanvraag bij Binnenlandse Zaken.

Daarnaast komt het nieuwe hoofdkwartier ook tegemoet aan de huidige evidente duurzaamheidsnormen. Streefcijfers zijn E60 en K40 voor het totale project, inclusief kantoren en R&D-afdeling.